Mar 19, 2018

Posted by in Varia

N. SAVA – Curier de ambe sexe

 

Dragoș Teodorescu ne trimite un grupaj de versuri, destul de modeste ca valoare lirică, din care am ales doar un text cu titlul ușor pleonastic, „Egoului meu”, dar care mi s-a părut mai rotund, mai cizelat: „Am ajuns./ Ne vom opri aici,/ micule dragon/ care îmi strivești devenirea,/ ne despărțim,/ apoi, fiecare va pleca/ spre alte nopți,/ căutând, din nou,/ ironicul echilibru/ între miel și leopard,/ acel flamenco perfid,/ înfipt în blazonul/ inocenței pierdute…/ A sosit vremea,/ nu plânge, te rog,/ în adâncul meu/ va rămâne, etern,/ ceva din superba ta otravă,/ ca o scoică fierbinte,/ care mi-a răscolit / deplin,/ cu furie și/ dragoste,/ nisipurile…/ Adio,/ micule dragon,/ e timpul să risipim/ ultima privire/ care ne mai poate îmbrățișa… „ În rest, „tot ce poate fi spus/ a fost deja rostit” (un citat tot din creația sa).

 

„Bună ziua. Vă trimit un grupaj de poezii spre publicare. V-aș fi recunoscător să-mi spuneți dacă se încadrează în programul Dvs. liric. Vă mulțumesc. Cu stimă, George Marius Nicoară” – George, cred că  e bine pentru un început dar nici versurile tale nu m-au entuziasmat în mod deosebit. Unul din texte merită a fi citat, cel care poarta titlul „pe toți”: „și-mi bați la ușă ca un cerșetor orb/ bați în pereți ferecați de legi nescrise/ și fost pus deoparte ca lumina de întuneric/ mă cauți de atunci mereu/ m-ai căutat pe masa de ceai/ și a sunat ora doișpe/ m-ai căutat în fumul scrisorilor/ și a bătut ora trei/ m-ai căutat în oglinzi parfumate tăcute/ și a lovit cu ciocul pasărea orei șase/ m-ai căutat în muzica de înmormântare/ și a sunat ora învierii/ m-ai căutat în chipul de pe cruce,/ și te-ai găsit pe tine/ a bătut ora nouă și nu mai bate nimeni la ușă/ Dumnezeu i-a luat pe toți și acum vine după mine”. George, aștept un alt grupaj de la tine (4-5 texte) pentru o viitoare antologie.

 

„Am exprimat pe Fb intenția de a publica, în revista Dumneavoastră, din scrierile mele! Acest lucru îl doresc numai dacă ceea ce scriu se încadrează în limitele valorilor pe care le promovați! Am fost îndrumată șă trimit textele la această adresă. Vă rog să-mi comunicați la un moment dat, dacă și când ar fi posibilă publicarea! Vă mulțumesc mult și vă doresc  succes deplin în cele ce vă propuneți să împliniți  pe tărâmul acesta minunat al scrisului și actului cultural! Cu deosebit respect, Elena  C.  Petruț” – Elena, din ceea ce ne-ai trimis nu am prea avut de ales mai nimic. Cele două texte în proză, care cuprind doar amintiri copleșitor de nostalgice, nu spun nimic cititorului. Textul „Când amintirile se încăpăţânează să trăiască… „ începe astfel: „A venit toamna… cu valul ei de melancolii înfrigurate şi de tristeţi apăsătoare! A venit toamna… Când toate ale ei mă copleşesc, pe drumurile noastre, altădată împreună colindate, plec degrabă! Le străbat şi le tot străbat şi revederea lor mă înseninează: „Îmi închipui o întâlnire într-un loc anume, care să rămână luminos în amintiri…” …Toamna devine dintr-o dată mai blândă! Simt că-i pot, astfel, înfrunta vocaţia ofilirii şi îndura, mai uşor, tristeţea frunzelor arse de brumă!  Mă îndrept spre Poiană, aleasă întâi dintre toate ale regăsirii drumuri! Căci locul acesta mi-a dăruit multă bucurie şi-acolo am făcut cu-adevărat primul pas spre descătuşare! …”Lasă-mă să te ajut să te regăseşti!”… A venit apoi, a doua zi, noian de gânduri dragi şi azi, răscolitoare: „Te sărut cu drag şi dor! …Draga mea dragă! Dragă şi iarăşi dragă!… Eşti reală bucurie a sufletului meu!,,,” Amintirea lor mă cutremură! …Pădurea, fremătând, mă recunoaşte: “Iar singură?! Iar tristă?!” Elena,  se vede că ești o fire sensibilă, dar astfel de notițe (cu siguranță dragi pentru tine) pot face doar subiectul unui album personal. Proza presupune altceva.

 

„Bună ziua! Nu știu cum altfel să vă contactez și să vă cer părerea, așa că apelez pe această cale la răbdarea dumneavoastră în speranța că veți citi măcar una din scrierile mele de mai jos și îmi veți comunica părerea. Mulțumesc anticipiat și îmi cer scuze pentru deranj! Iorgu Paraschiv – Ne-ai  trimis un text de 246 de pagini (de fapt, o carte, intitulată „Omul de diamant”) plus o altă carte de 147 de pagini, intitulată „De vorbă cu mine însumi”, ambele publicate la Editura Ex Ponto Constanța în anii 2015, respectiv 2016. Am să-mi fac timp ca să parcurg măcar una din ele și îți voi comunica părerea, desi rugămintea ta nu este pe profilul rubricii noastre. Noi ne ocupăm doar de tineri scriitori care încă nu au debutat în presa literară. Pentru comentarii profesioniste la cele două cărți  îți sugerăm să le trimiți (prin poștă și nu pe mail, cum ne-ai trimis acum)  fie pe adresa unor reviste sau, direct, pe adresa unor critici literari.

 

Curierul de ambe sexe este al cititorilor care doresc să se afirme în literatură. Cei care au îndrăzneala să ne convingă că au ceva de spus, cu talent pentru asta, trebuie să ne trimită cîteva texte (poezie, proză, teatru, eseu critic), scrise citeţ, lizibil, cu respectarea normelor gramaticale clasice, pe suport de hîrtie sau electronic (obligatoriu cu diactritice –  TEXTELE FĂRĂ DIACRITICE NU SE PUBLICĂ!)  şi să aştepte un răspuns, care nu va întîrzia foarte mult. Ne interesează şi cîteva date despre autor. Cei ale căror texte ne vor convinge prin originalitate, concizie şi, mai ales, talent literar, vor intra în atenţia noastră, promovîndu-i la “Antologia curierului”. Manuscrisele se pot trimite pe adresa poştală, la sediul redacţiei, sau pe două e-mail-uri, nicu_sava@yahoo.com sau  convlit@mail.dntis.ro. Toate scrisorile îşi vor afla răspuns doar în paginile revistei.

 

 

Revista indexata EBSCO