Revista Convorbiri literare, apărută la Iași ca organ al Societății Junimea, la 1 martie 1867, a fost recunoscută, încă de la prima serie condusă de Iacob Negruzzi, de contemporani mai mult tacit, iar de urmași cu admirație, drept o revistă de orintare și dominație culturală de mare importanță în contra beției de cuvinte, a agramatismelor și subliteraturii și imposturii întru afirmarea direcției noi maioresciene, care și astăzi face legea, direcție care s-a impus și perpetuat în cultura națională în ultimul veac și jumătate.
Cu o vârstă venerabilă și cu o istorie copleșitoare, în paginile ei au semnat cei mai importanți clasici ai literaturii române, cei mai mari scriitori ai epocii moderne, iar în prezent în paginile ei semnează reprezentanți de seamă ai literaturii contemporane. Revista își păstrează și acum interesul pentru afirmarea tinerilor scriitori.
Scurtă cronologie:
Între 1 martie 1867 și 31 decembrie 1884 revista apare la Iași.
1 martie 1867 – 31 Decembrie1895, Director Iacob Negruzzi.
De la 1 ianuarie 1885 apare la București.
1 septembrie 1888 – 15 martie 1889, Director interimar Nicolae Petrescu.
1 ianuarie 1902 – 31 decembrie 1906, Director Ioan Bogdan.
1 ianuarie 1907 – 31 decembrie 1923, Director Simion Mehedinți.
Un hiatus în apariția revistei este provocat de ocuparea germană a Bucureștiului, între 1916 – 1918.
1 ianuarie 1924 – 20 februarie 1939, Director Al. Tzigara Samurcaș.
20 februarie 1939 – 31 iulie 1944, Director I. E. Torouțiu.
Avem un nou hiatus în apariția revistei, din august 1944, în urma ocupației sovietice, până în aprilie 1970, cînd “Iașul literar”, care apărea la Iași din 1952, reia numele de “Convorbiri literare”.
1 mai 1970 – 31 iunie 1971, Redactor șef Dumitru Ignea.
1 ianuarie 1972 – 31 martie 1976, Redactor șef Corneliu Sturzu.
15 februarie 1990 – 30 noiembrie 1995, Redactor șef Alexandru Dobrescu.
În perioada imediat postrevoluționară revista are mari sincope în apariție, cu schimbarea periodicității și o politizare excesivă.
Din decembrie 1995 pînă în present, Director Cassian Maria Spiridon.
Poet şi eseist. Absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. În decembrie ’89 a fost arestat deoarece a organizat şi condus o mişcare împotriva dictaturii comuniste. În 1991 a înfiinţat Editura Timpul, al cărei director este. Fondator al Caietelor de la Durău. În primăvara lui 1995 a fondat revista trimestrială de cultură poetică Poezia. Din 1995 este director al revistei Convorbiri literare. Din 1997 este membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România şi, din 2001, membru în Comitetul director al USR. Preşedinte al USR – Filiala Iaşi din 2009. Membru al PEN-clubului european. A publicat peste cincizeci de volume de poezie, publicistică şi eseu. Deţine două premii USR pentru eseu, Premiul Academiei Române pentru Poezie şi alte numeroase premii. I-a fost acordat primul Premiu Internaţional pentru Poezia la a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Tianshui, China, în septembrie 2018. Tradus şi publicat în franceză, engleză, germană, spaniolă, italiană, portugheză, suedeză, rusă, finlandeză, poloneză, sîrbă, cehă, slovacă, albaneză, arabă, maghiară, chineză, coreeană, turcă ş.a. Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Distins prin Decret prezidenţial cu Meritul Cultural în grad de Comandor.
Doctor în Istorie (2012), The Ohio State University at Columbus, Ohio, SUA. A publicat peste 200 de eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din ţară. A publicat studii de istorie în Russian History (Brill), Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), Fascism. Journal of Comparative Fascist Studies (Brill), French History (Oxford University Press), History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge).
Scriitor, editor, traducător. Lucrează în mediul editorial din 1990. Redactor şef al revistei „Poezia”. Prezent cu articole, poeme, eseu, proză, traduceri în diverse antologii, reviste, publicaţii din România şi din diverse ţări de pe toate continentele. A publicat, în ţară şi peste hotare cărţi de versuri, proză, eseuri, eseuri critice, traduceri, interviuri ş.a., a alcătuit o serie de antologii de poezie în română şi câteva limbi străine. Creaţiile sale sunt traduse în peste 30 de limbi străine. Are volume personale publicate în peste 20 de limbi străine. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi al altor asociaţii de profil din ţară şi din străinătate. A primit pentru creaţiile sale mai multe premii/ distincţii naţionale şi internaţionale.
Doctor în filologie, dantolog. Prof. univ. dr. hab. la catedra de limbi străine a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. Traducător. Volume: Suavul suspin, eseuri, 2004, Natura în Divina Comedie: studiu istoric şi comparativ, 2005; Lornnionul galactic. Cu Plácido Domingo, prin universul teatrului liric, 2014. Studii şi eseuri de literatură medievală şi comparată, publicate în în revistele „Convorbiri literare” şi „Poezia”, începînd din anul 1999.
Cercetător, publicist, istoric literar, editor şi traducător. Licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză-română din Iaşi (1973). Doctor în Filologie cum laude. Profesor în învăţământul gimnazial, bibliograf principal la B.C.U. „M. Eminescu" Iaşi, şef de serviciu la Relaţii cu publicul la aceeaşi bibliotecă (din 1992). Redactor la Convorbiri literare (din 1998). Debutează în revista Lumina (Rădăuţi, 1967). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1998), al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, al ASTRA-Iaşi, al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (preşedinte al Filialei Iaşi), al Societăţii Culturale „Junimea’90” (Iaşi), al Asociaţiei Române de Ex-Libris, al Asociaţiei Bibliotecarilor din Învăţământ din România. Peste 20 de volume de studii de istorie literară. A îngrijit numeroase ediţii, autor de studii monografice şi traducător. Deţine numeroase premii pentru istorie şi critică literată.
Scriitor, doctor in Filologie (2002), critic literar, prof. univ. dr. hab la Catedra de Literatura română „G. Ibrăileanu”, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi. A debutat în 1998, în Convorbiri literare. Premiul pentru debut „Aurel Leon”, acordat de Ziarul de Iasi (2003) şi Premiul Revistei Convorbiri literare pentru modernitatea demersului critic (2004). Peste 15 volume publicate. Autor de studii critice, monografii şi eseuri.