Jun 7, 2017

Posted by in Varia

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași

 

Miercuri,  1 martie 2017,  la sediul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, Casa cu Absidă „Laurenţiu Ulici”, a debutat seria acţiunilor care marchează 150 de ani de Convorbiri literare cu colocviul 180 de ani de la naşterea lui Creangă: Ion Creangă şi Convorbiri literare. Au fost  lansate primele volume din Convorbiri literare, Corpus de texte ilustrative şi volumul Ion Creangă, Opere, ediţie critică, cu note, variante şi glosar de G.T. Kirileanu. Prefaţa şi îngrijirea reeditării de Cristian Livescu, Editura Crigarux, 2016. Primul număr al revistei „Convorbiri literare” a apărut la 1 martie 1867, la Iaşi, ca foaie a Societăţii Junimea, sub direcţia lui Iacob Negruzzi.

 

În Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi, în data de 1 martie 2017, a avut loc celebrarea a 180 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, ocazie cu care au fost decernate medaliile omagiale emise în cinstea acestei sărbători a culturii. Organizatorii acţiunii au fost Primăria Municipiului Iaşi şi Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, cu sprijinul Muzeului Literaturii Iaşi şi al Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”. „Sprijinul culturii nu trebuie făcut numai de către oameni de cultură. Este o datorie pe care trebuie să o aibă orice administrator al unei instituţii, indiferent dacă se numeşte primărie sau nu. Lupta pentru cultură este o continuă necesitate şi, de altfel, toţi am acceptat că este calea spre salvare. Referitor la Ion Creangă pot spune că pentru mine el a rămas copil, s-a născut şi a murit copil şi, în sufletul nostru, va dăinui copil”, a declarat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, în deschiderea manifestării.

 

Miercuri, 29 martie 2017, la sediul Filialei Iaşi a avut loc o nouă şedinţă a Cenaclului USR. A citit tânăra autoare Oana Hemen.  La acţiune a participat un grup de elevi de la Liceul „Al.I. Cuza” din Iaşi. Cenaclul USR Filiala Iaşi din luna martie a fost coordonat de redactorul-şef al revistei „Convorbiri literare”, Mircea Platon şi redactorul-şef  al revistei „Poezia”, Marius Chelaru. Cenaclul USR Iaşi se desfăşoară în parteneriat cu revistele „Convorbiri literare” şi „Poezia”.

 

Editura Doxologia, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi şi Radio România Iaşi au organizat joi, 30 martie 2017, ora 16.00, lansarea cărţii Interviuri până la un punct (vol. I), autor  Valentin Talpalaru. Cartea a fost prezentată de lect. dr. Livia Iacob, Cassian Maria Spiridon şi Nicolae Tomescu. „Vă invit să intrăm în povestea celor cu care am discutat, adăugând şi un strop de povestire – când a fost cazul (de fapt, cred că întotdeauna este cazul!) – şi să vă plimb prin câteva locuri în care sper să mă întorc, şi nu singur – asta dacă veţi dori să mă însoţiţi în viitoarele mele drumuri şi în cărţile care urmează.

Aceste interviuri au ajuns în casele multora dintre cei care nu s-au abandonat tiraniei televizorului şi preferă să deschidă un aparat de radio. Sau online. Şi am ajuns la pasiunea ultimilor x ani de când mă învârt, cu reportofonul în bandulieră, printre personalităţile lumii culturale graţie Studioului de Radio Iaşi. Sunt, după cum vedeţi, un privilegiat!

Despre bucuriile şi împlinirile rolului de gazetar cultural s-ar putea scrie o carte. Sau, cum prefer să spun, s-ar putea povesti o carte. Şi de ce nu? Până atunci, parafrazându-l pe Mihai Ursachi, eu vă propun această poveste…” (Valentin Talpalaru).

 

Joi, 30 martie 2017, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, a avut loc prezentarea cărţii Bucuria de a nu fi perfectă, Memorii Bucureşti Tel Aviv, 1941-2015, autor Riri Sylvia Manor (Israel). Organizatorii acţiunii au fost Primăria Municipiului Iaşi şi Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi. „Îl chema ca pe ţară – Israel. M-a invitat la dans şi nu a mai dansat cu altcineva. Nu mai întâlnisem nici la dansatorii profesionişti o astfel de dăruire a corpului în dans, o astfel de senzualitate a mişcărilor şi a ritmului. O asemenea bucurie. Tăceam şi dansam. Trăiam prin dans. Ne simţeam unul pe celălalt. Aerul ne primea ori de câte ori picioarele părăseau pământul. Ştiam deja, nu aveam nici o îndoială, că e numai un început, că vom fi împreună, că ne vom continua dansul, că vom locui împreună, că vom râde împreună. Niciodată n-am vrut să fiu mai tânără. Mă simt tânără pe dinăuntru, arăt mai tânără decât sunt, mă plac şi plac încă. Plac aşa cum sunt, cu ridurile mele, cu ceea ce exprimă faţa mea – o mărturie că am trăit şi am plâns şi am râs şi am iubit. Şi mâine este o zi. Important este că sunt o Scarlett de 80 de ani şi spun fără teamă acest lucru senzual: mâine. Important este şi că în acest an, când mi s-au întâmplat atât de multe lucruri neobişnuite, mi-am dat seama că vârsta biologică nu-mi poate opri dansul sau o nouă pornire la drum, sau muzica interioară, sau acea expresie stimulatoare a modestului meu eu: «Ce proastă sunt! Ce proastă am fost!»” (Riri Sylvia Manor).

 

Reprezentanţa Botoşani a USR Filiala Iaşi a organizat în data de  21 martie 2017, la Memorialul Ipoteşti, Sărbătoarea poeziei, cu participarea a numeroşi poeţi din R. Moldova, Suceava, Botoşani. În luna martie 2017, a continuat seria Întâlnirilor de  joi, cu lecturi publice ale scriitorilor Ovidiu Petcu, George Luca şi Vlad Scutelnicu. În cadrul acestor întâlniri a fost prezentat nr.1/ 2017 al Revistei „Hyperion”. Vineri, 31 martie 2017, Reprezentanţa Botoşani a USR Filiala Iaşi a organizat, în Sala Eminescu a Hotelului Rapsodia din Botoşani, lansarea romanului Copiii războiului, autor Varujan Vosganian.

 

Reprezentanţa Galaţi Tecuci a USR Filiala Iaşi a organizat în data de 2 martie 2017 un eveniment dedicat copiilor: Ziua Mondială a Poveştilor – O poveste pentru copilul din tine. Vineri, 3 martie 2017, de  Ziua Mondială a Scriitorilor, scriitorii gălăţeni au participat la un  Maraton Poetic, la Cafeneaua Cinema „Prof. Ioan Manole”. Marţi, 14 martie 2017, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Atelierului de Scriere Creativă by Angela Baciu, la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi.  Joi, 23 martie 2017, au fost organizate lecturi publice de Ziua Mondială a Poeziei. Miercuri, 29 martie 2017, a fost lansat un numărul 250/ 2017 al Revistei „Porto Franco”, eveniment urmat de lecturi poetice.

Tot Reprezentanţa Galaţi Tecuci a USR Filiala Iaşi, în colaborare cu Biblioteca Municipală ”Ştefan Petică” din Tecuci, a organizat în data de 31 martie 2017 evenimentul: Un pământ numit România. Un poet numit Nichita Stănescu. Evenimentul a marcat 84 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, poet, scriitor şi eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române. Nichita Stănescu a fost considerat atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

 

La Studioul de poezie, emisiune realizată de scriitorii Adi Cristi şi Cassian Maria Spiridon la Apollonia Tv,  în luna martie 2017 au fost invitaţi poeţii Cătălin Bordeianu, Dumitru Vacariu, Corina Matei Gherman şi Theodor Damian.

 

 

CALENDAR MAI

Hurjui Ion – 01.05.1933

Mardare Valeriu – 01.05.1958

Maniu Leonida – 02.05.1939

Anghelescu Dan – 02.05.1945

Teodor (Tudor) Parapiru – 06.05.1949

Vicol Sterian – 09.05.1945

Cîrstea Cristina – 09.05.1970

Simirad Constantin – 13.05.1941

Purcaru Anca Raluca – 15.05.1984

Talpalaru Valentin – 15.05.1953

Roxana Elena Patraş – 15.05.1982

Brumă Aurel – 20.05.1946

Mănucă Dan – 20 .05.1938

Constantinescu Viorica -24.05.1943

Lazăr Oana – 30.05.1968

Moroşanu Stelorian – 31.05.1960

Florea Pavel – 31.05.1937

 

IN MEMORIAM ION ŢĂRANU

 

Scriitorul Ion Ţăranu a încetat din viaţă vineri, 31 martie 2017.

Născut la 19 aprilie 1940, Ion Ţăranu a debutat  publicistic cu povestirea Când soarele bea din fântână, în 1969,  în revista „Iaşul literar”.

Debutul editorial are loc în 1975, cu volumul Sub zodia Dragonului, Editura Junimea, Iaşi (volum cuprinzând „un mic roman, o nuvelă, o povestire”). Au urmat: 1977, O poveste cu poveşti, în volumul colectiv Firul vieţii, jucată în stagiunile 1978 şi 1979 pe scena Teatrului „Luceafărul” Iaşi şi în turnee, peste 200 de reprezentaţii; 1989, Istorie vie (reportaje, eseuri, tablete), Junimea, Iaşi; 2001 Numai tinereţii i se iartă totul, roman în două volume, Junimea, Iaşi; 2005, O aventură de zile mari – o fantezie cu melodii fantezii de acelaşi autor, Editura Baştina-RADOG.

A primit premiul Editurii Junimea pentru volumul Sub zodia Dragonului – în cadrul sistemului de debut prin concurs de manuscrise (1975),  premiul „Mihail Sadoveanu” pentru debut în proză, conferit de Asociaţia Scriitorilor din Iaşi (1977),  premiul Consiliului Culturii pentru piesa O poveste cu poveşti (1977).

Ion Ţăranu a fost iniţiatorul şi organizatorul, la Iaşi, a Festivalului de Artă Teatrală a Teatrelor Naţionale din România (ediţia I, în decembrie 1975, ediţia a II-a, în decembrie 1976, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de teatru în limba română). Totodată, a organizat la Iaşi, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iaşi, sărbătorile Centenarului Teatrului Evreiesc de la Pomul Verde, primul teatru evreiesc din lume. A fost autorul şi realizatorul ideii de a fi creat un nou bust al ctitorului teatrului evreiesc mondial, Avram Goldfaden. A fost organizator (împreună cu Asociaţia Scriitorilor din Iaşi) al Festivalului Internaţional de Poezie „Mihai Eminescu”, ediţia a V-a, Iaşi, 1977, cu participare internaţională (au fost prezenţi în Iaşi peste 100 de scriitori). Totodată, Ion Ţăranu a fost iniţiator şi organizator la Iaşi al unor întîlniri cu caracter de eveniment, în cadrul manifestărilor „Prelecţiunile Junimii”, cu Geo Bogza, Constantin Noica, Edgar Papu, C.C. Giurescu, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Mircea Maliţa, precum şi al manifestării  „Dezbaterile Cronicii”, cu personalităţi de marcă, din Bucureşti şi Iaşi, din toate domeniile ştiinţei şi culturii. Scriitorul Ion Ţăranu a fost iniţiatorul „Premiilor revistei Cronica”. Între anii 1992-1996 şi  2001-2005 a  iniţiat şi coordonat evenimentele culturale româneşti, ca ataşat cultural al Ambasadei României la Chişinău. În mai 2008, a participat la dezbaterea cu tema „Libertatea de creaţie”, invitaţie adresată de Universitatea din Lisabona, Portugalia.

Prin plecarea lui Ion Ţăranu la cele veşnice, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi a pierdut un scriitor de valoare.

 

Ana Parteni

 

Revista indexata EBSCO