Jun 7, 2017

Posted by in EDITORIAL

Dumitru Radu POPESCU

Domnule Cassian Maria Spiridon, Două vorbe despre Darwinismul literar, azi!.. Nu e greu să conduci o revistă culturală într-un prezent plin de capodopere! Am primit un album masiv, doldora de capodopere! O scroafă cu coarne de bivol este considerată o capodoperă!.. Foarte bine, scroafa e colorată într-un fel pe picioarele din dreapta, şi într-un alt fel pe picioarele din stânga! Gura are buzele rujate. Nu, nu este chiar o caricatură, fiindcă un măgar cu o custură între labele din faţă o înjunghie nemilos! Asinul asasin are sânge în puţă: şi e atât de înfierbântat – sângele! – încât ţâşneşte din organul respectiv ca dintr-un tun infinit! E vorba, desigur, despre pandalia ce l-a cuprins pe celebrul Maur al domnului dârlogar Shakespeare – şi, fireşte, de dulcea sa Dezdemona, pe care marele militar negru, cu privirile întunecate de gelozie, o trimite în lumea de Dincolo, albă!

Toate persoanele glorioase şi deochiate ale istoriei universale, împreună cu personajele literaturii mondiale nu sunt altceva decât nişte umbre uriaşe, solemne, sau caricaturale, ale omului, acest Mic Anonim, acest corpuscul traversat de o undă de lumină, ce se crede alcătuit după chipul lui Dumnezeu, Tătânele Ceresc, pe care niciodată nu l-a cunoscut şi nu-l va cunoaşte niciodată în esenţa Sa! Aşa că Micul Anonim, acest haloimăs dintre materie şi energie, această făptură – totuşi! – în care neadevărul si în, minciuna şi farsa stau la masă cu echilibrul şi adevărul, bagă în faţă, tot ce întreprinde, cuvântul, căci de, scrie şi în Biblie că la început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul… Ba, uneori, Micul Anonim se umflă în pene precum o realitate eternă şi infinită – şi chiar mai mult, ca o realitate complexă, multilateral-dezvoltată, ce nu poate fi cunoscută pe cale raţională… căci iaşte, chiar – de ce nu?! – o entitate extracosmică!

Norocul dumitale, domnule Cassian Maria Spiridon, constă şi în faptul că literatura nu mai este o marfă, aşa că nu mai este necesar să zacă, prin librării, volume de Eminescu, Slavici, Nenea Iancu, Agârbiceanu, Creangă, Arghezi, Rebreanu, Blaga, Camil Petrescu, Bacovia, Sorescu, Fănuş, Nichita, Bănulescu, Doinaş, Baconsky, Homer, Shakespeare, Cervantes, Dostoievski… pe care nu-i mai achiziţionează nimeni, atâta vreme cât darwinismul literar a umplut lumea cu noi capodopere, capodopere pe care le producem şi noi danubienii, ca să fim – şi suntem! – fireşte, în rând cu Europa, şi nu numai!..

Ca să trimiţi la tipar revista pe care o conduci, domnule Cassian Maria Spiridon, este suficient doar să baţi din palme – şi totul este OK! Aceasta este realitatea!

Industria naţională s-a ecologizat, justiţia a devenit independentă şi suverană, doctoratele curg strună, în puşcării înfloreşte cartea de ştiinţă (un savant a scris în şase luni şapte cărţi – şi a produs doi prunci!), cei peste şase milioane de români, aflaţi peste graniţă, ocupă locul II, după Siria, în privinţa libertăţii de circulaţie pe mapamond, aşa că fericirea poporenilor noştri se rezolvă în lumea de pe pământ şi nu mai este lăsată în sarcina lumii de Dincolo!

Acesta este adevărul public, în faţa căruia trebuie să ne închinăm cu evlavie! Mai ales că ecrivenii o duc foarte, foarte bine, putând să trăiască din scrisul lor exact cum scrie la carte – adică minunat!

Mă bucur, domnule Cassian Maria Spiridon, că revista pe care o conduci bubuie de franci! Morala valorilor funcţionează lizibil – aşa că n-ai cum să descoperi o deosebire cât de mică între milionarii de azi ai scrisului şi milionarii de pe vremea genialului Ion Creangă, care, după exemplul rusnacului veşnic chefliu, îi dădeau până şi bătrânului cerşetor de sub pod, Dumnezeu, niscaiva parale!..

Poporul trăieşte la înălţime! Nu există crime morale, sociale, sau de circulaţie!.. La Iaşi nici măcar avocaţii nu dau cu maşinile peste călătorii bipezi! Doar medicii sunt de vină atunci când apare râia tradiţională şi râia modernă, politica, restul e OK!

Aşa că, domnule Cassian Maria Spiridon, astăzi, când s-au înmulţit capodoperele pe metru pătrat de locuitori – şi în lume, nu doar la noi! – nu e dificil să construieşti o revistă litarară!

Premiul Nobel, destul de privit, în public, de sus în jos, de către candidaţi, dar râvnit de domniile lor, în particular, cu modestie şi discreţie, şi-a schimbat verbele şi substantivele de ieşire în public!.. De la criteriile geografice, publicitare şi mai ales politice, au apărut pe tapet şi criteriile muzicale! Anul acesta, însă, ghicitoarea în stele şi în palme, Hara, de la Pătârlagele de Sus, a dat în plic numele şi prenumele nobilizatului ce va urca, în Octombrie, pe podium – după criterii ce pun în prim-plan spiritul libidinal al buricului aferent, eficient, caracteristic emotivităţii contemporane!..

Corectitudinea politică şi înţelepciunea sexuală îşi vor da mâna, întru împlinirea libertăţii de piaţă ce stă la baza temeliei fundametului istoriei de piaţă literară, sau, dacă doriţi, la baza istoriei literaturii de piaţă…

Oricum, darwinismul literar va funcţiona ireproşabil! Aşa că acum şi Corabia lui Noe ar scârţâi duios, cuprinsă de fericirea balansării pe un ocean danubiano-pontic atât de ideal chitit în valori legănate de un potop atât de consistent în capodopere!..

Aşa că, domnule Cassian Maria Spiridon, fiind matale un fel de Noe, de la Iaşi, îţi va fi foarte uşor să conduci o barcă literară atât de paşnică – într-un prezent atât de absent în convulsii danubiene neortodoxe! Baftă!

Revista indexata EBSCO