Dec 14, 2016

Posted by in Varia

Ana Parteni – Gala Scriitorii Anului, ediția I

Iaşiul a fost, la începutul lunii noiembrie, capitala literaturii române. Gala Scriitorii anului a  reunit la Iaşi cele nume importante din literatura română. Conducerea Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu – preşedinte, Varujan Vosganian – prim vicepreşedinte, Gabriel Chifu – vicepreşedinte, precum şi membri Comitetului de Conducere al USR, preşedinţii filialelor USR din ţară au fost prezenţi în perioada 3-5 noiembrie 2016 la Iaşi, pentru a  participa la Gala Scriitorii anului.

 

Proiectul iniţiat anul trecut s-a dovedit a fi un succes. Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi USR şi Adi Cristi, directorul Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” a  Municipiului Iaşi au fost cei care s-au ocupat de organizarea acestui grandios eveniment. Tot de la cei doi scriitori ieşeni a pornit şi idee realizării acestui proiect, idee susținută  de vicepreședintele USR Gabriel Chifu. Astfel, în perioada noiembrie 2015 – octombrie 2016, un juriu format din nouă critici literari, votat de Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, a ales în fiecare lună Scriitorul lunii, în cadrul noului proiect .

Criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii au fost  următoarele: un scriitor care a publicat o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete etc.); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate.

Scriitorii desemnaţi de juriu au fost :

Scriitorul lunii noiembrie 2015Mircea Cărtărescu, pentru romanul Solenoid (Editura Humanitas);

Scriitorul lunii decembrie 2015Ana Blandiana, pentru traducerea volumului său, Patria mea A4 (Editura Humanitas),în cinci limbi străine: engleză, spaniolă, catalană, italiană și poloneză;

Scriitorul lunii ianuarie 2016Gheorghe Grigurcu, pentru ansamblul operei sale;

Scriitorul lunii februarie 2016 – Gabriel Dimisianu, pentru opera sa critică și pentru împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani;

Scriitorul lunii martie 2016 – Radu Cosașu, pentru volumul Viaţa ficţiunii după o revoluţie (Editura Polirom);

Scriitorul lunii aprilie 2016 – Matei Vișniec, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani;

Scriitorul lunii mai 2016 – Livius Ciocârlie, pentru volumul Urmare și sfârșit (Editura Tracus Arte);

Scriitorul lunii iunie 2016 – George Bălăiță, pentru volumul Învoiala(Editura Polirom);

Scriitorul lunii iulie 2016Ioan Es. Pop, pentru volumul arta fricii, cu 15 desene de Aurel Vlad, Editura Charmides, 2016;

Scriitorul lunii august 2016Ovidiu Genaru, pentru volumul Terapia cu îngeri (Editura Junimea);

Scriitorul lunii septembrie 2016Andrei Oișteanu, pentru volumul Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură (Editura Polirom);

Scriitorul lunii  octombrie 2016 –  Mircea Mihăieș, pentru volumul  Ulysses, 732. Romanul romanului ( Editura Polirom).

 

 

 

Scriitorul anului 2016Mircea Mihăieș, pentru volumul  Ulysses, 732. Romanul romanului ( Editura Polirom)

 

Gala Scriitorii anului  a debutat joi, 3 noiembrie 2016, cu acțiunea Scriitori în școli, organizată de Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”, Filiala Iași a USR și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Astfel, scriitorii Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Dan Cristea și Adi Cristi s-au întâlnit cu elevii Colegiului Național ”Emil Racoviță”. La Colegiul ”C. Negruzzi” din Iași au mers scriitorii Daniel Cristea Enache, Eugen Negrici, Horia Gârbea și  Cassian Maria Spiridon. Seara, la Casa cu Absidă , a avut loc şedinţa Comitetului de Conducere al USR, la care au participat și membri Comitetului de Conducere al Filialei Iași a USR.  Seara de joi s-a încheiat cu recitalul extraordinar Domnule şi frate Eminescu, susținut de  actorul Constantin Chiriac, la Ateneul Tătărași.

Vineri, 4 noiembrie 2016, la Casa cu Absidă, au fost premiați scriitorii ieșeni pentru aparițiile editoriale ale anului 2015, după care, de la ora 17, la Sala Chopin – Palas  a avut loc Gala Scriitorii anului. Evenimentul a fost moderat de actorul Constantin Chiriac, textele scriitorilor nominalizați fiind interpretate cu măiestria recunoscută a slujitorului Thaliei. Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu a ținut să sublinieze importanța evenimentului, precizând că sunt prezente la Iași ”nume grele ale literaturii române”. Din cei 12 scriitori nominalizaţi, doar nouă au intrat în marea cursă pentru Scriitorul anului. Regulamentul prevede că neparticiparea la gală atrage după sine şi pierderea şansei de  a deveni Scriitorul anului. Astfel, Mircea Cărtărescu, Matei Vişniec şi Radu Cosaşu, nu au intrat în discuția juriului pentru marele trofeu.

Juriul format din Adriana Babeţi, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Irina Petraş, Alex. Ştefănescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir (preşedinte) l-a desemnat Scriitorul anului pe Mircea Mihăieș, pentru volumul  Ulysses, 732. Romanul romanului ( Editura Polirom).

Este o mare onoare să fiu mai întâi nominalizat în compania unor oameni pe care îi admir şi citesc de o viaţă întreagă, aşa cum este prof. Livius Ciocârlie. Este o mare şi neaşteptată bucurie pentru mine faptul că am fost desemnat Scriitorul anului. Am fost fericit când am fost nominalizat, iar acum sunt năucit”, ne-a declarat emoționat scriitorul Mircea Mihăieş.

”Doar prin cultură ne putem salva”

 

 

Ediţia I a GALEI „SCRIITORII ANULUI”, patronată de Uniunea Scriitorilor din România şi de Primăria Municipiului Iaşi, a fost organizată de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi în parteneriat cu Fundaţia Culturală Poezia Iaşi şi Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi.

Primarul municipiului Iași Mihai Chirica, prezent la eveniment, a dat asigurări că Gala Scriitorii anului va continua, indiferent cine va ocupa funcția de primar. ”Pe lângă Uniunea Scriitorilor din România trebuie să apară şi Uniunea Cititorilor din România. Trebuie să începem promovarea cititului, pentru că doar prin cultură ne putem salva. Gala Scriitorii anului, aflată la ediţia I, a venit ca o măsură de recunoaştere a valorii scriitorilor din România. Această gală va continua, indiferent cine va fi primar”, a precizat Mihai Chirica. Primarul municipiului Iași a mulțumit celor doi organizatori, Cassian Maria Spiridon și Adi Cristi, precum și întregii echipe organizatoare a evenimentului. Directorul Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, scriitorul Adi Cristi a declarat: „Intenția noastră a fost să organizăm la Iași cel mai mare eveniment al literaturii române, similar cu Galele UNITER. Am reușit în primul rând prin implicarea directă a Uniunii Scriitorilor din România, prin calitatea juriului care a ales 12 scriitori, din care la fel de profesionist a fost desemnat Mircea Mihăieș ca scriitor al anului 2016. Acest eveniment trebuie privit și analizat prin cheia continuității, amintind astfel cârcotașilor că suntem de abia la prima ediție”. Președintele Filialei Iași a USR, scriitorul Cassian Maria Spiridon a subliniat că doar Iașul putea organiza o astfel de acțiune culturală. ” Prima ediție  fost o reușită prin sobrietate, calitatea celor nominalizați și seriozitatea juriului. Sperăm pentru ediția viitoare, dacă va mai fi, să avem scriitori la fel de importanți printre cei nominalizați. Iașul este capitala culturală a României. Singurul oraș care ar fi putut organiza o astfel de gală este Iașul”, a declarat Cassian Maria Spiridon.

 

Matei Vișniec: Scriitorul din mine este acum cu voi, şi vă mulţumeşte pentru onoarea pe care i-o faceţi prin această nominalizare

 

Sunt sigur că în această sală am mulţi prieteni… Si cine să te înţeleagă mai bine decît un prieten? Contez deci pe înţelegerea lor: n-am reuşit să vin la Iaşi în acest început de lună noiembrie pentru că nu pot părăsit în mijloc de săptămînă postul de navigator prin problemele, dilemele, crizele şi ororile lumii (aceasta fiind astăzi definiţia meseriei de jurnalist). Cu busola morală într-o mînă şi cu mii de întrebări fără răspuns clar în cealaltă, o parte din viaţa mea se scurge la Radio France Internationale încercînd să transform informaţia în speranţă. Sigur, o fac şi altfel, prin piesele şi romanele mele, şi chiar prin poezia mea, pentru că jurnalistul îl hrăneşte uneori abundent pe scriitor… Cum am trăit între două ţări şi între două limbi, în mine locuiesc şi două profesiuni, sau mai bine spus două fiinţe care se contrazic tot timpul: jurnalistul Matei Vişniec şi scriitorul Matei Vişniec. Scriitorul din mine este acum cu voi, şi vă mulţumeşte pentru onoarea pe care i-o faceţi prin această nominalizare. Nu are nici un rost că caut înflorituri verbale pentru ceea ce simt: îmi face bine să ştiu că munca mea este apreciată şi din acest sentiment extrag energie pentru a-mi continua naveta între Franţa şi România, între Paris şi Rădăuţi, între iubirile de tip pantof şi iubirile de tip umbrelă… Două lucruri aş vrea să vă mai spun: această lună noiembrie este foarte importantă pentru mine: o piesă nouă, Cabaretul Dada, tocmai a avut premiera la Oradea. La Avignon, pe 17 noiembrie, am o premieră cu o altă piesă atipică, pe tema imigraţiei. Iar pe 19 noiembrie mi se decernează un premiu pentru roman în Franţa, premiul de literatură europeană Jean Monnet (pentru romanul Negustorul de începuturi de roman). O lună noiembrie plină de o onoruri, cum este şi acest moment la Iaşi. Ori, nu uit că un critic (tot de la Iaşi, dar nu spun numele) m-a avertizat odată că prea multe onoruri se pot întoarce asupra ta ca un bumerang. M-a pus pe gînduri acest avertisment. Si îmi spun: poate că lovitura va fi mai puţin gravă dacă o primesc cu modestie, la masa de lucru, unde mă aflu chiar în aceste momente, ca un servitor fidel al cuvîntului ce sunt.

 

 

Radu Cosașu: Salut către Filială

 

Octogenar în curs de maturizare, la ora când lozinca zilei este „Liberté, égalité, santé”,

ţin să mulţumesc – cu toată decenţa de care mai suntem capabili – confraţilor din Filiala ieşeană, pentru tenacitatea cu care încearcă să menţină în stare de echilibru şi inspiraţie lumea noastră, a ficţionarilor.

Radu Cosaşu

Membru al Uniunii Scriitorilor din 1961,

promoţia Blandiana – Fănuş – Baltag – Hagiu

 

Revista indexata EBSCO