Sep 20, 2016

Posted by in EDITORIAL

Constantin SIMIRAD – O evocare amară

Îmi amintesc că pe la şase ani am intrat într-o sală de clasă unde trebuia să încep munca pentru a deveni un om educat cum trebuie.

Eram singur şi mă holbam la un portret al Majestăţii Sale Regele Mihai.

Deodată cineva mă prinde de o ureche şi începe să mi-o întindă mai mult decât puteam suporta. Era învăţătorul, un neamţ ajuns în Ghireni nu ştiu cum, care mă îngrozeşte:

– Mă diavole! Stai cu căciula pe cap în clasa unde este portretul Regelui?

Mamă, mamă, ce respect instantaneu m-a cuprins până la rărunchi! Nici vorbă să mai adaug cum mi se sfâşia inima când mama plângea în hohote la plecarea Regelui! Şi apoi s-a cuibărit în mintea mea o dragoste şi mai îndîrjită după ce cîţiva consăteni au făcut cîte 5-6 ani de puşcărie pentru că au cîntat „Trăiască Regele”.

Când Cassian Maria Spiridon mi-a cerut o evocare a întîlnirilor cu M.S. Regina Ana, din timpul vizitelor la Iaşi, am răspuns imediat afirmativ.

Acum, cu foaia în faţă, mă întreb „şi cu amărăciunea mea, şi cu durerea mea ce fac?”. Nu mi s-a impus nici o restricţie, evident, dar eu nu voi fi împăcat să trec uşor peste un subiect care pe mine mă tulbură foarte adînc. Din acest motiv eu m-aş declara nemulţumit total de această evocare dacă nu aş adăuga şi cuvîntul „amară”.

În 1992, după alegerile pentru funcţia de primar, alegeri obositoare în trei tururi de scrutin, am primit un telefon de la doamna Gabriela Scurtu Ilovan, ziarist la „24 de ore”. Domnia sa mi-a sugerat să fac o invitaţie la Iaşi Majestăţii sale Regele Mihai.

Oraşul nostru tocmai devenise o oază verde în „Moldova Roşie”, alăturîndu-se Timişoarei.

Regimul politic existent a intuit pericolul ca Monarhia să-i înlăture de la putere într-un timp foarte scurt. A mobilizat imediat oastea dezinformării şi diversiunii, pe specialiştii lor de excepţie, care au început să discrediteze însăşi noţiunea de Regalitate. Au apărut regii şi împăraţii din etnia romilor cărora li s-au alocat imense spaţii în mass-media. Se prezentau caricaturi care să lecuiască lumea de monarhi.

Cum M.S. Regele Mihai a fost întors din drumul spre Curtea de Argeş, una din cele mai josnice măgării ale puterii, interzicîndu-i-se venirea în ţară, în 1995 M.S. Regina Ana a răspuns invitaţiei mele venind la Iaşi în luna iunie. A venit cu trenul, însoţită de familia Rici, pianistul Dan Grigore cu soţia şi Doamna Mezincescu.

 

                        

 

                                Cu Majestatea Sa Regina Ana la Mitropolie – iunie 1995

 

Bucuria ieşenilor a fost imensă. Multora le dispăruse teama şi s-au manifestat ca oameni liberi.

ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi PS Gherghel, Arhiepiscopul Bisericii Catolice, au primit-o Regina noastră cu onorurile pe care noi, românii, şi Sfânta Biserică le datorăm.

Îmi amintesc bucuria cu care domnul Mihai Valeriu şi domnul Bodoga, patronii de la Bolta Rece, au primit-o pe M.S. Regina Ana şi pe însoţitorii săi. Mîndria acestora de a avea această înaltă onoare era molipsitoare.

          .

                  Majestatea sa Regina Ana cu Dan Grigore şi primarul Iaşilor

 

Familia mea a fost fericită că M.S. Regina Ana a acceptat o cină în apartamentul nostru, situat la etajul patru, într-un bloc din Tătăraşi.                                          

 

 

 

Majestatea Sa  Regina Ana în apartamentul primarului

 

Copii de 5-6 anişori au întîmpinat-o pe Regina Ana în faţa blocului şi au cîntat „Trăiască Regele” (cum au putut şi ei).

M.S. Regina Ana a cîştigat sufletul românilor ortodocşi şi catolici prin participarea la slujbele ambelor biserici. Ierarhii ambelor biserici au primit-o cu mare bucurie pe Regina noastră, acordîndu-i-se respectul cuvenit capetelor încoronate.

În oraşul nostru s-a petrecut un fenomen spectaculos, pe care nimeni nu l-a anticipat. Anume, după un an, în 1996, la alegerile pentru primarul oraşului, a fost o participare record şi am fost votat în primul tur de 100.000 de ieşeni. Adică 71% din numărul alegătorilor.

Ieşenii ştiau opţiunile mele pentru monarhie şi m-au votat în masă. Eu cred că atunci se apropiase momentul ca să alegem forma de guvernare a României.

La vizita M.S. Regele Mihai la Iaşi s-a atins punctul critic cînd am fi putut reveni la Monarhie. Am fost convins atunci că „se poate”.

CDR-ul însă a prins gustul puterii (şi al hoţiei?!) şi a fost fascinat de Putere.

Am asistat la o scenă incredibilă: trebuia să vină M.S. Regele Mihai cu maşina. Autorităţile locale luau masa cu Ministrul de Interne Dejeu la casa lui Ceauşescu.

L-am rugat pe Dejeu să accepte un antemergător pentru alaiul Regal. De la Iaşi noi îl însoţeam pînă la graniţa cu Vasluiul şi de acolo era preluat de autorităţile acestui judeţ.

Am fost refuzat (legea era imbecil invocată!) şi m-am enervat peste măsură. L-am făcut în fel şi chip, el punînd capul in piept şi a tăcut… Noroc că m-am înţeles cu poliţia pe plan local…

Eu însă eram cătrănit rău… Aştia (Dejeii) vor milita pentru referendum? Coposu, Raţiu au murit şi cu ei s-au dus marele valori ale României noastre. Şi acum aveam ce aveam…

Vizita M.S. Regina Ana a netezit mult asperităţile cultivate de puterea existentă la noi. Oraşul nostru a înţeles perfect istoria ţării şi a avut puterea să recunoască adevăratele valori ale neamului nostru.

 

 

                

               Familia Regală, ÎPS Daniel şi Primarul la Palatul Mitropoliei

 

M.S. Regina Ana a vizitat de multe ori oraşul Iaşi şi s-a ataşat mult de noi. S-a întîlnit cu sute de copii la Sfintele Sărbători, cu bătrînii de la azilul Sfinţii Constantin şi Elena din Iaşi, cu oameni de cultură, cu mulţimile imense care au ovaţionat-o la întrunirile publice.

 

 

        

 

                     Familia Regală la Crăciun la Primăria Iaşi, 1998

 

 

                              

                                      Familia Regală şi bucuria ieşenilor.

 

La organizarea manifestaţiilor prilejuite de vizitele înalţilor oaspeţi din Familia Regală un ajutor consistent mi l-a oferit familia prof. univ. Petrică Cărăuşu, sufletul asociaţiei „Amicii Regelui Mihai”.

După lamentabila prăbuşire a CDR s-a conturat tot mai mult un eşec în încercarea de restabilire a Monarhiei în România.

O dată cu plecarea M.S. Regina Ana dintre noi ne-am dat seama că România a pierdut o imensă şansă de a redeveni o ţară respectată în lume. O ţară cu o bază morală solidă, cu un popor demn de respectul întregii lumi. Aşa cum era România în 1939, cu un PIB superior Greciei sau Italiei. Avem un popor minunat care, din nefericire, a ajuns să fie guvernat şi de mulţi impostori şi parte dintre valorile autentice fie că s-au lăsat dominate de non-valori, fie că s-au complăcut într-un fel de prostituţie intelectuală.

Dumnezeu să aibă în grijă pe Majestatea Sa Regina Ana şi de acolo să vegheze scumpa noastră Românie. Dumnezeu s-O ierte!

 

Amb. prof. dr. Constantin Simirad

Duminică 7 august 2016

Revista indexata EBSCO