Feb 13, 2016

Posted by in MOZAIC

Ioana COSTA – Omnia mea

Dominique Loreau, Arta simplităţii, traducere din limba franceză de Luiza Vasiliu, Bucureşti: Baroque Books & Arts, 2012.

 

Simplitate, nu simplificare: este pasul pe care ne îndemnă să-l facem o carte – încă o minunată carte – din colecţia Savoir-vivre coordonată de Dana Moroiu, editura Baroque Books & Arts. Locuind, cu trupul şi sufletul, în Japonia de mai bine de două decenii, Dominique Loreau a adunat însemnările acestor ani într-un volum care este departe de a fi exotic: dimpotrivă, regăsim la fiecare pagină spiritul, uneori chiar cuvintele, filozofiei stoice care ne este la îndemînă, deprinşi cum sîntem să ţinem Manualul lui Epictet în buzunarul de la piept. Dacă urmăm sfaturile lui Epictet şi ale celorlalţi stoici, nu ne vom mira parcurgînd cartea aceasta: le vom găsi însă explicate şi aplicate simplu la toate detaliile vieţii de zi cu zi. Despărţind tot ce ne atinge în „cele ce depind de noi” şi „cele ce nu depind de noi”, încetăm să ne risipim strădaniile şi să ne declarăm nefericiţi. Trăind în armonie cu firescul, ne găsim rostul şi fericirea, care nu se arată atunci cînd e vînată cu îndîrjire şi definită împotriva firii. Simplitate, aşadar.

Frumoasă, de o frumuseţe a înfăţişării mereu altfel, ca toate cărţile de la Baroque, Arta simplităţii a găsit o cale neaşteptată de a-l face pe cititor să nu o mai lase din mînă: nu are tablă de materii. Tabieturile de cititor sînt puse la încercare, pentru că nu poţi afla instantaneu cuprinsul cărţii, ci eşti împins să o parcurgi capitol cu capitol. Împins şi răsplătit. Însemnările sînt rînduite în trei secţiuni (Materialism şi minimalism, Corpul, Mintea) şi se încheie cu cîteva pagini În concluzie. Unde îl găsim şi pe Stilpon din Megara, magistrul lui Zenon din Citium – eroul unui episod citat de Seneca într-o scrisoare: întrebat de Demetrios Poliorketes, cuceritorul cetăţii sale, dacă a pierdut ceva, Stilpon – căruia îi muriseră în incendiu soţia şi copiii – i-a răspuns că tot binele şi-l avea cu sine. Omnia bona mea mecum sunt.

 

Bucureşti, ianuarie 2016

Ioana Costa

Revista indexata EBSCO