Dec 11, 2014

Posted by in Varia

CURIER DE AMBE SEXE – luna noiembrie 2014

„Salutări! Eu sunt Mihai  şi vă contactez cu dorinţa de a publica la voi în revistă. Am să ataşez nişte material acestui e-mail, daţi-mi un semn dacă vă place ceva! O zi plăcută, Mihai Gafencu. Mă mai găsiţi şi aici:” Şi ne trimiţi la site-urile unor reviste – Nu te supăra, noi nu preluăm textele publicate de alţii, iar astfel de trimiteri ca la grădiniţă nu te onorează. Am face-o (să-ţi căutăm acest „nişte material” cu febrilitate şi curiozitate) doar dacă textele tale ar fi geniale. Dar nu sunt. Exemplificăm din attach: „rotocoalele fumului gros/ de ţigări,/ dunhill sau lucky strike/ Ne învârtim existenţa în jurul halbei de bere/ Ca nişte vulturi de metal cu elganţa smălţuită,/ De felul nostru pervers de a fi” sau: „Tu zgârii strident şi irezistibil sticla,/ Cu gheruţe lubrice subţiri/ Ascuţite de ignoranţa seducătoare,/  Subsistenţa ideală pentru/ spiritul contemporan”.

 

„Domnule redactor,/ Mă numesc Cristea Elisa-Florentina, am 15 ani şi locuiesc în Călăraşi. Sunt elevă la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei , clasa a X a  şi pasiunea mea este literatura, în special, poezia. Urmăresc site-ul dumneavoastră „Convorbiri Literare” şi sunt foarte entuziasmată de conţinutul acestuia. Ar fii o onoare pentru mine dacă mi-aţi spune opinia dumneavoastră despre două dintre poeziile mele favorite. Aştept răspunsul dumneavostră  cu nerăbdare. Vă mulţumesc anticipat ! Cu stimă şi mult respect, Cristea Elisa” – Da, Florentina, cu condiţia să-mi trimiţi şi cele două texte… Ar mai fi ceva de precizat: nu sunt redactor şi nici nu am un site cu numele revistei.

 

„Bună ziua,/ Mă numesc Daniela Virschi, am 24 de ani şi sunt masterandă în anul 2 la Paris. Una dintre pasiunile mele este cea a scrisului. Aşadar vă rog să găsiţi în ataşament niste poezii de-ale mele, pe care, dacă le veţi considera de valoare, mi-ar plăcea să le văd publicate în revista „Convorbiri literare”. Vă mulţumesc anticipat pentru citire şi răspuns. Cu gânduri bune de la Paris, Daniela Virschi” –  Am citit, răspunsul e negativ: sunteţi o versificatoare bună, dar asta nu înseamnă că  sunteţi şi poetă. De altfel, acest lucru îl recunoaşteţi şi dvs: „Și totuși viața nu e tristă/ Și totuși eu nu sunt poet/ Când m-am gândit că sunt artistă/ Nu mi-a ieșit niciun verset/ Și totuși toamna nu-i ca vara/ Și sunt și zile poezii/ Și cât alergi te-apucă seara/ Și morții tăi nu mai sunt vii/ Și totuși lumea fără nume/ E mai pribeagă zi de zi/ Și vrei să fii-n vreun fel anume/ Fără să știi cine vei fi/ Și totuși am idei concrete/ Dorința de-a le-ndeplini/ Dar nu fac decât piruete/ Și uit și eu ce-aș vrea să fiu/ Mă tot întreabă luna amară/ De ce mă uit la ea cu drag/ Și eu îi spun a câta oară/ Că noi ne știm de-acum un veac/ Mă doare mult și simt accente/ Și pauze, vise, frenezii/ Nu fac propuneri indecente/ Și încă cred în poezii”. Alte texte sunt de-a dreptul prolixe: „Mi se bifurcă viața la tâmple/ O ia razna spre inimă/ Năvălește în clăbuci oxigenați în cap//Sunt un câmp irigat de vise/ Sper, sunt, mustesc,/ Viu, violent, năprasnic// Am atâta viață în mine/ Că-mi șuieră munții-n cor/ Mă-mbată de jos în sus și oblic/ Sufletului meu de fir de iarbă”.

 

Anunţăm pe această cale pe autoarea textului „Poveste (pentru cireşul meu)”, şi care semnează Lorelei Berussa, că „povestea” trimisă nu are nici cap nici coadă, iar gândurile autoarei, înşirate unul după altul sub formă de proză, nu credem că interesează pe nimeni: „Respirația îngheată, gândul fuge din ochii verzi care încep să vadă. Frunte întoarsă spre stânga. Ochi negri, jucăuși, dar aprigi, colțul gurii lăsat mucalit puțin în jos, înfloritura unui zâmbet. Palmă întinsă, chemare… Gândire opacă, străfulgerări empirice, atingeri moi cu rezonanțe electrice, frământare , nerăbdare, picuri de buze strânse și umede, linie întreruptă și tremurândă, piele fierbinte, acoperită de rouă, brațe încordate, golul, dorință… Frunte aplecată spre umărul stâng, ochii strâns închiși, gândul… Liniștea, secundarul, priviri zvârlite pe ceas, amintire culeasă din sfera concavă a ochiului deschis inutil, amintire îmbrătișată în suflet și derulată la infinit, ochii se strâng până la durere, lacrimi, așteptare, îndoieli de scurtă respirație, nedumeriri fără orizont. Suflet… rătăcit într-o lume prea mare, rarefiată de înțelesuri, și totodată  mică, atât de mică, strângându-se și sufocându-l, haită de polipi . Lipsă de aer și de alb. Griuri murdare în jur și curent înfiorând. Râset fals și declarații în care doar dinții zâmbesc, iar ochii rămân opaci. Răspus silit. Dorința de a scăpa și sufocare.  Liniște – inutilă însă. Gânduri sparte, gânduri  absurd, privire întoarsă, înăuntru furtună, întrebări fără răspuns”. Cât despre talent, dacă ar fi să dăm un nume acestor însăilări, cel mai potrivit ar fi să vă cităm: „gândire opacă, străfulgerări empirice, atingeri moi cu rezonanțe electrice, frământare, nerăbdare” etc

 

„Bună ziua,/ Mă numesc D.G.C. şi vă trimit 5 lucrări pe care aş dori dacă se poate să le public la dvs. în revistă sau măcar o parte dintre ele. Dacă sunt o parte care nu sunt acceptate, as dori un feedback constructiv. Menţionez că sunt deputant la capitolul poezii. Poezia „Trecuta-au anii” este o adaptare după poezia lui M. Eminescu. În caz de ceva, sunt deacord cu schimbarea titlului. Vă  multumesc anticipat, George Diaconu” – George, tu nu ştii, în primul rând, să scrii româneşte. În loc de „debutant” ai scris „deputant”, titlul poeziei lui Eminescu nu se scrie aşa.. Nu înţeleg ce vrei să ne sugerezi cu „feedback constructiv”, dar răspunsul este: nu ai talent pentru poezie. Iată şi dovada: „Te-am cunoscut în zi de toamnă/ Când totul m-i se părea pustiu/ Și m-am îndragostit de tine/ Fără să vreau, fără să știu./ Te asemăn unui soare/ Ce plutește lin pe cer/ Iar eu fiind întinsa mare/ O singură rază-ți cer;/ O rază plină de iubire/ O vorbă dulce și un sărut/ Să păstrez ca amintire/ Tot ce-am trăit sau am avut./ Iubirea noastră-i vântul/ Ce adie oftând/ Iar de ar fi să nu mai bată/ Aș mai avea un gând;/ Să fi tu fericită/ Cu sau fără amintirea mea/ Și eu…Oriunde aș fi/ Să-ți păzesc dragostea!”- Ţi-aş da, totuşi, un sfat, deşi nu ştiu ce vârstă ai: înapoi în bibliotecă!,  (dacă vei mai fi fost pe acolo). De altfel, sfatul acesta este valabil pentru toţi cei cărora le-am răspuns în acest curier.

 

Curierul de ambe sexe este al cititorilor care doresc să se afirme în literatură. Cei care au îndrăzneala să ne convingă că au ceva de spus, cu talent pentru asta, trebuie să ne trimită cîteva texte (poezie, proză, teatru, eseu critic), scrise citeţ, lizibil, cu respectarea normelor gramaticale clasice, pe suport de hîrtie sau electronic (obligatoriu cu diactritice – TEXTELE FĂRĂ DIACRITICE NU SE PUBLICĂ!), scrise în programul Word şi salvate în RTF sau TXT, şi să aştepte un răspuns, care nu va întîrzia foarte mult. Ne interesează şi cîteva date despre autor. Cei ale căror texte ne vor convinge prin originalitate, concizie şi, mai ales, talent literar, vor intra în atenţia noastră, promovîndu-i cu texte la „Antologia curierului”, cu grupaje de poezii sau la rubrica de „Debut”. Textele se pot trimite pe adresa poştală, la sediul redacţiei, sau pe două e-mail-uri nicu_sava@yahoo.com sau  convlit@mail.dntis.ro. Toate scrisorile îşi vor afla răspuns doar în paginile revistei.

Revista indexata EBSCO