Nov 15, 2014

Posted by in Varia

Mihai BÃLÃŞEL – Tabãra de picturã „Acasã la Suhuleţ” /

TABĂRA DE PICTURĂ NAIVĂ „ACASĂ LA SUHULEŢ” Ediţia a IV-a, 21-26 iulie 2014 

în ziua de 20 iulie 2014, de sărbătoarea Sfîntului Proroc Ilie Tezviteanul, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Suhuleţ, comuna Tansa, Judeţul Iaşi, a avut loc deschiderea oficială a Taberei de Pictură Naivă „Acasă la Suhuleţ”, ediţia a IV-a.

Celebră pentru viziunea sa asupra satului românesc, doamna Catinca Popescu, artist plastic consacrat în domeniul picturii naive, fiică a satului Suhuleţ, a cărei prezenţă în satul natal a conferit o notă distinctă taberei, a atras în atelierul de pictură numeroşi copii talentaţi.

Cum nu a uitat nici o clipă de unde a plecat, distinsa doamnă Catinca Popescu a avut întîlnire în a patra vară, cu tînăra generaţie din satul său natal Suhuleţ.

Organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, preot paroh Iulian Zaltariov, Primăria şi Şcoala Gimnazială Tansa, tabăra a adus în atelierul de pictură peste 55 de elevi talentaţi din satele Suhuleţ şi Tansa, dar şi din alte localităţi, îndeosebi din Iaşi de la şcoli de prestigiu, unii veniţi în vacanţă la rude.

După aproape 40 de ani de creaţie, artistul plastic desăvîrşit Catinca Popescu s-a aplecat cu migală, răbdare, dăruire şi talent asupra învăţăceilor pasionaţi de pictură, lăsîndu-le deplina libertate în actul creaţiei. Astfel au ieşit la lumină zeci de lucrări originale şi captivante. A impresionat profund la doamna Catinca Popescu modul în care a călăuzit mîinile, sufletul şi mintea ucenicilor săi, într-un spirit de echipă, bazat pe implicare, dăruire şi talent.

Tabăra s-a încheiat cu un vernisaj minunat, în ziua de 26 iulie 2014, în incinta Bisericii din Suhuleţ-Tansa, în prezenţa domnului profesor Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, a preotului paroh, Iulian Zaltariov, a reprezentanţilor Primăriei şi Şcolii Gimnaziale Tansa, dar şi a unui număr impresionant de elevi, părinţi şi rude ale acestora.

Au fost expuse peste 100 de lucrări de pictură, realizate de învăţăceii doamnei Catinca Popescu. Printre cei mai talentaţi şi premiaţi elevi se numărat: Iuliana Pavel, Mădălina-Gabriela Tiron, Andreea-Loredana Hordilă, Alina-Ioana Popescu, Diana Hordilă, Adnana Mocanu, Mădălina Maftei, Teodora-Cristina Cazacu, Oana-Maria Cărăuşu, Alin-Gabriel Hordilă, Amlia-Ioana Pîntea, Feorgiana-Maria Tiron, Iuliana-Roxana Guzgă, Alexandru-Constantin Cărăuşu, Oana Ilincăi, Marius Damian. Alina Botezatu, Denisa Panainte, Alexandra Tănase, Amalia Morariu de la Şcoala Suhuleţ, Bogdan-Ionuţ Sbera din Tansa, Maria-Ilinca Ceauşu din Bacău, Andrei-Ştefan Andonesei, Ilinca-Alexandra Luca, Steliana-Diana Ciornei, Paula Pîntea, Camelia-Elena Voinescu din Iaşi.

O parte din lucrările tinerilor plasticieni va lua calea numeroaselor expoziţii din ţară şi chiar din străinătate.

„Simt o bucurie imensă că am reuşit să realizez, în satul natal Suhuleţ, un lucru atît de minunat! Sînt aşa de bucuroasă că am reuşit să transform această tabără într-o tradiţie! întîlnirea cu aceşti copii îmi provoacă emoţii de nedescris!

Cine-ar fi crezut? Cu mijloace precare, am reuşit să facem aceşti copii să iubească lumea artei, în special a artei naive. Cînd mă uit la ei, la entuziasmul lor molipsitor, la uimirea lor fermecătoare, parcă mă văd pe mine la vîrsta lor. E un vis împlinit această tabără de vară dedicată iniţierii copiilor în arta naivă, acela de a sădi noi mlădiţe pe aceste frumoase meleaguri, e un semn că după mine vor rămîne alţi artişti, care vor duce mai departe pasiunea mea, pictura naivă”, a declarat profund emoţionată doamna Catinca Popescu, la vernisajul din 26 iulie 2014.

Revista indexata EBSCO