Aug 5, 2014

Posted by in ARTE

Vasilica ONCIOAIA BÃLÃIȚÃ – Viața ca școalã sau Ghid de supraviețuire pentru teatrologi

Ideea publicării unei astfel de  cărţi s-a născut  cu ocazia primului colocviu  al Facultăţilor de Teatrologie organizat în 2013 prin grija lui Radu Macrinici la Teatrul “Andrei Mureșanu” din Sf.Gheorghe.  Propunerea a venit din partea  școlii de teatru de la București, iar punerea ei  în practică aparţine școlii de la Cluj, prin atenţia prof. univ.dr. Miruna Runcan.

Iată, școala de la Iași o primește în circuitul de lectură și…să vedem ce va rodi.

Nu trebuie să fii  teatrolog ca să-ţi folosească Ghidul… E suficient să fii om de teatru, sau măcar om care iubește  teatrul. In ciuda specificităţii  știinţei teatrologiei, Ghidul… este o carte excepţională și pentru îndrăgostiţii de film și fără tăgadă, pentru îndrăgostiţii de literatură bună.

Autenticitatea cărţii vine din gestul martor al celor șaisprezece absolvenţi de teatrologie de a-și spune povestea  specialistului  pentru care nu există posturi  specifice de muncă, a celui care  întrebat fiind  de semnificaţia  cuvîntul ui teatrolog , nu-și  poate răspunde nici lui însuși pînă nu-i inventează singur  o aplicare practică. Cu alte cuvinte, cum să nu fie palpitant să citești șaisprezece povești ale unor  teatrologi care au avut nevoie și de cîte douăzeci de ani ca să-și creeze nișă pentru specializarea pe care au urmat-oș Îmi vine acum în minte Contele de Monte Cristo  ca matriţă de evoluţie pentru specialiștii din România!

Cartea își depășește cu siguranţă publicul ţintă, bătînd la porţile literaturii de ficţiune,dat fiind că specialistul nu poate trăi din specializarea lui de care, de altfel, e atîta nevoie pe piaţa muncii, ci trebuie să facă și altceva în paralel, cum ar fi să vîndă covrigi…

Veţi întîlni nume sonore, deci teatrologi care au reușit, nume de care nu aţi auzit și probabil că  nici nu veţi auzi pentru că oamenii aceia sunt angajaţi în alte cîmpuri; s-ar putea să-i descoperiţi că vă sunt chiar colegi la vreo firmă de IT sau oriunde în altă parte. Dar ei și-au purtat lupta și probabil că acum sunt specialisti din hobby, neplătiţi sau plătiţi foarte puţin. Ce mai, cartea este de fapt despre destine care ţin morţiș, în ciuda chiar a propriilor tristeţi și scepticisme să-și facă munca de teatrologi. Așa ceva, dragi români, tineri absolvenţi și seniori studioși ai neamului românesc, trebuie ţinut în bibliotecă la rang de Biblie…

Revista indexata EBSCO