Apr 30, 2014

Posted by in Istorie literara

Liviu PAPUC – O „inedită” veche de un secol

O „inedită” veche de peste un secol

Un anunţ în „eter”, preluat cu voluptate de presa de toată mîna din Capitală şi din provincie (doar două exemple: Ion Creangă într-o fotografie unică, în „Jurnalul naţional” din 1 aprilie, p. 16, sub semnătura Carmen Anghel – care, de altfel, nu face decît să reproducă fidel comentariile posesorilor „oului de aur”, sau Imagine inedită cu scriitorul Ion Creangă, descoperită în arhivele Muzeului Literaturii, în „Ziarul de Iaşi”, din aceeaşi dată, la p. 8 B, sub semnătura C.H. – de data aceasta, comentarii ceva mai temperate), a adus Muzeul Literaturii Române din Iaşi în prim-planul atenţiei. După cum sună comunicatul de pe site-ul prestigioasei instituţii, „specialiştii” Muzeului au descoperit în fondurile proprii (cam tîrziu, am zice noi, dar mai bine…) o fotografie asupra căreia încă nu s-au hotărît cu fermitate cum s-o catalogheze: „inedită”, „raritate”, „unică” (toţi aceşti termeni se regăsesc în anunţurile publicitare cu iz de fanfaronadă de cea mai joasă speţă, ce concurează cu limbajul pseudo-informativ al buletinelor de ştiri de la televiziunile autohtone), sau pur şi simplu o copie după… Găsim reproduse chipurile lui A.C. Cuza, Ion Creangă şi N.A. Bogdan, situaţi cumincior „într-un tufiş”, la Slănic-Moldova, în 1885.

Hilara informaţie, pe care, dacă n-ar fi fost postată pe 31 martie, am fi luat-o drept păcăleală „inedită” de 1 aprilie, nu face decît să readucă în actualitate o bine-ştiută (şi reuşită) fotografie pe care G. Călinescu, în Viaţa lui Ion Creangă, de pildă, din 1938, o reproducea (pl. X, între pag. 304 şi 305) ca fiind apărută în revista „Făt-Frumos” a lui Leca Morariu, la Suceava, în 1930 (p. 34), şi care, oricum, fusese dată publicităţii anterior, chiar de unul dintre fericiţii actanţi. În „Lupta pentru viaţă”, Revistă literară şi sociologică redactată de N.A. Bogdan, care apărea o dată pe lună, nr. 5, 1 mart. 1904, se anunţă ca supliment, la p. 74-75, respectiva ilustrată. Din exemplarul aflat la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi lipseşte fotografia, dar aceasta a apărut ulterior într-un tiraj „de masă”, atîta timp cît la BCU există două litografii, pe care este precizată provenienţa: „Suplement la revista Lupta pentru viaţă”.

Aşadar, iată o „inedită” căreia i-a crescut barba de măcar 110 ani încoace, pentru descoperirea căreia a fost nevoie, însă, de existenţa unor „specialişti” (în ce?), care s-au şi găsit, dealtfel, căci în ziua de astăzi totul este posibil… Păcat!

Revista indexata EBSCO