Sep 28, 2013

Posted by in Atitudini, Uncategorized

Istoric

tablou_istoric

Convorbiri literare este o revistă literară lunară care apare la Iași. În primul număr al revistei, Iacob Negruzzi preciza că: Sub numele de “Convorbiri Literare” va apare la doue septemâni o revistă în formatul stinsei “România Literară”.

Revista a fost organul de presă al Societății literare Junimea. Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886. Între 1886 și 1944 apare la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care predă apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru.

Printre colaboratori s-au numărat Mihai Eminescu, care publică aici majoritatea poeziilor sale; Ion Creangă, care “subpublică” primele trei părți din “Amintiri” și o serie de povești; Ion Luca Caragiale, care “subpublică” majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, care publică nuvele și povești; Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Dinu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii.

Publicația se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariția, o direcție nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic și sentimentul valorii estetice.

Noua serie a revistei „Convorbiri literare” apare din ianuarie 1996 la Iași, lunar, la fiecare 20 ale lunii, în format tabloid (30×45 cm), cu 48 de pagini, din care 8 în policromie, având ca editor Uniunea Scriitorilor din România.

Revista apare de la 1 ianuarie 2002 in format 19×26,5 cm (pastrind dimensiunile primului numar aparut in 1867), cu 160 de pagini si cu un supliment de poezie.
De la 1 ianuarie 2008 numarul paginilor creste la 200, asa cum apare si in prezent.
In fiecare an, la Zilele Revistei „Convorbiri literare”, manifestari care se desfasoara de regula la sfirsitul lunii aprilie (in 2013 s-a desfasurat a XVII-a editie), se tipareste Antologia celor 12 suplimente de poezie aparute in anul precedent.

Redactor-șef este în prezent Cassian Maria Spiridon.

Revista indexata EBSCO