Jun 28, 2013

Posted by in Consemnari

Ion BELDEANU – Ce se întîmplã la „Bucovina literarã”?

Ne aflăm în a sasea lună a anului 2013 iar de ceva timp am marcat derularea primei jumătăti a anului si revista „Bucovina Literară” încă nu si-a făcut aparitia. Astfel spus, după o jumătate de an singura publicatie de profil din zonă a rămas fără să-si reia ritmicitatea stiută; astfel spus, aceasta pare să-si fi pierdut existenta. Pentru că oare ce mai poti crede despre o publicatie care se lasă asteptată atîtea luni de zile fără să i se întîmple ceea ce ar fi normal să i se întîmple: adică reluarea aparitiei…

Prin urmare periodicitatea lunară, cu care ne obisnuise cîndva, a fost abandonată sau asa putem considera faptul că revista nu a mai apărut pe piată de atîta vreme. Si aceasta cu atît mai mult cu cît în anii care au trecut din 1990 încoace, evenimentul, dacă îl putem numi asa, rămîne singular. Oare de ce? Să nu mai fie nimeni interesat de existenta respectivei reviste la Suceava?

Răspunsul e altul însă: cei care aveau obligatia de a sustine financiar periodicitatea aparitiei sale, deci diriguitorii Consiliului Judetean Suceava, par să fi uitat de publicatia în cauză. Tinem să mentionăm cu amărăciune că în alte cîteva capitale de judet faptul în sine tine de normalitate. Asa se întîmplă să apară reviste similare la Iasi, Cluj-Napoca, Oradea, Galati, Focsani, Bacău, Botosani s.a.m.d. Numai la Suceava nu se petrece la fel.

A nu se pierde din vedere încă un amănunt important: redactorii care asigurau aparitia revistei „Bucovina Literară” nu au primit de peste doi ani nici o atentie în schimb, deci munca lor nu a fost răsplătită pecuniar, ceea ce nu înseamnă un moft, ci o obligatie legală. Să nu se stie acest aspect la Suceava?

Si încă un amănunt notabil: revistele din alte centre de zonă beneficiază de sedii pentru redactii, precum si de resurse financiare pentru cei implicati în realizarea periodicilor în cauză: redactori si colaboratori externi. Alunecăm însă în paradoxul muncii voluntare… Facem această precizare pentru diriguitorii judeteni care uită că paginile în cauză se realizează prin eforturi directe ale unor oameni ai scrisului. Altfel zis, scriitorul trebuie tratat drept ceea ce este: un specialist al creatiei literare, iar munca lui se cere nu numai remarcată si onorată, dar si sustinută în mod echitabil, atîta vreme cît actul creatiei impune si implică respectul cuvenit.

Revista indexata EBSCO