Jun 28, 2013

Posted by in ARTE

Marcian DAVID – Voces la cota 40

Motto

Critica teatrală, în gazetele de la noi, scrisă de asa condeie,

trebuie neapărat să fie asa cum este

       

 Cine a participat la concertul cvartetului VOCES din 9 aprilie 2013, se poate mîndri cu privilegiul de a fi fost martorul unui eveniment în care CEI PATRU au etalat toate valentele unui ansamblu de prestigiu.

Programul propus pentru aceasta ocazie, a exprimat respectul si responsabilitatea evenimentului, Mozart, Enescu si Brahms reprezentînd puncte cardinale în literatura pentru cvartet si în acelasi timp prin complexitatea continutului a permis artistilor să demonstreze clasa ce o detin.

Nu a lipsit nici „temperatura” specifică unui asemenea eveniment, dar profesionalismul si maturitatea protagonistilor au transformat-o în multe momente unice, în special la tălmăcirea capodoperei enesciene.

Nu intentionez să fac o radiografie a concertului CELOR PATRU, deoarece cuvintele ar fi de prisos, însă nici nu pot renunta în a evidentia acele realizări deosebite ce au dat greutate si împlinire acestei seri. Am admirat echilibrul dinamic si utilizarea rafinată  a culorilor sonore la cvartetul „Lodi” de W.A. Mozart, prospetimea si supletea stilistică, toate rodul unei anumite stiinte  a exprimării instrumentale, o inspirată deschidere a concertului. A urmat capodopera scrisă circa două secole mai tîrziu – cvartetul nr. 2 de G. Enescu – prin intermediul căruia cei patru artisti ne-au introdus într-un univers urias, în care spiritul enescian pendulează între rădăcinile ancestrale specifice neamului românesc – din care-si trage seva si autorul lucrării – si elemente ce apartin spiritului universal; întocmai unui mare pictor, cei patru protagonisti s-au jucat cu culorile, dînd nastere unor imagini puternic contrastante, izvorîte din sonorităti tulburătoare, dramatice, sau de un sublim dus pînă aproape de limita perceptiei, trădîndu-ne întelepciunea vîrstei si experienta membrilor ansamblului.

Pentru public si pentru Enescu cred că a fost o seară magică, de  neuitat.

Cvartetul nr. 2 de J. Brahms oferit de cvartetul VOCES cu multă poezie si expresivitate generoasă, a completat regalul acestui concert omagial, răsplătit de prezenta unui public extrem de călduros si entuziast.

Le urez maestrilor să ajungă la următorul rendez-vous cu cei ce îi apreciază si îi stimează!

Revista indexata EBSCO