Dec 27, 2013

Posted by in Varia

Nicolae SAVA – Curier de ambe sexe

SavaÎnainte de a deschide primele „plicuri” (electronice, desigur), să ne fudulim puţin cu un fapt care ne-a adus mare satisfacţie pentru ceea ce facem aici la acest curier: primirea unor volume de poezie proaspete (de cea mai bună calitate, vă asigur!) de la foşti colaboratori ai acestei rubrici, unii dintre ei debutanţi chiar la această rubrică. Este vorba de volumele poeţilor: Vlad A. Gheorghiu – fratele mut. la nord apa e curată; Ioan Barb – meditând închis în ochiul ciclopului; Daniel Lăcătuş – cel care a transportat pustiul: Ştefan Ciobanu – de-a buşilea prin aer. Le mulţumim celor patru prieteni, îi asigurăm că le-am citit cărţile (ciudat, observ că toate au titluri ce încep cu literă mică!) şi le promitem că le vom face promovarea lor ori de câte ori vom avea ocazia. La mulţi ani 2014 lor dar şi tuturor celor care mai bat încă la porţile consacrării!

 

„Bună Ziua! Sunt un tânăr căruia îi place poezia. Vă transmit câteva din poeziile mele în speranţa că îşi vor găsi locul în publicaţie. Aştept cu nerăbdare răspunsul Dumneavoastră. Cu multă stimă şi căldură, Vlad Badrajan” – Vlad, mulţumim pentru căldura din salutările tale, dar oricât am dori să nu fim prea tranşanţi în răspunsul nostru – în fond, noi ne asumăm faptul că suntem subiectivi iar tu îţi asumi primirea oricărui răspuns – te anunţăm că textele primite de la tine sunt doar jocuri de cuvinte, facile, simple exerciţii de compunere, care nu au tangenţă cu poezia. Faptul că potriveşti la întâmplare cuvintele ca să rimeze (nu era obligatoriu) nu înseamnă că scrii poezii. Voi cita trei dintre textele trimise pentru publicare pentru a nu exista dubii: „Singurătate…/ Linişte,/ Nelinişte,/ Noapte.// O privelişte – / Aproape/ Departe –/ Se naşte.// Mă ţine./ Ce-i pasă?/ N-am somn.// Revine/ Mă lasă/ Adorm”. Al doilea text este mai „eliptic” decât primul: „Eu/ Tu/ Doar un ,,u’’/ Mai mult nimic./ Tu,/ El –/ Nepotrivit,/ Dar v-aţi întîlnit”. Cel de-al treilea, un catren, e la fel de superficial precum celelalte două: „Am plâns că nu simţeam nimic/ Am plâns din întâmplare,/ Dar n-am fost (de Domnul) izgonit/ Căci lacrima nu moare”.

 

„Bună seara! V-am ataşat 6 poezii în speranţa că vor fi publicate în revista dvs. plus o fotografie şi cv-ul meu literar. Vă rog să vă uitaţi peste ele şi dacă merită, aştept un răspuns. Cu stimă, Georgian Ghiţă!” – Georgian, ai talent! Deşi textele tale nu sunt încă aduse la un nivel care să ne mulţumească pe deplin – se pare că nu obişnuieşti să revii pe text pentru a-l cizela până când el e foarte aproape de poezie – ia aminte la acest lucru -, la o viitoare antologie voi publica o parte din cele trimise. E doar un prim semnal că eşti pe drumul cel bun.

 

„Mă numesc Hotca Marian şi sunt student la Facultatea de Litere, specializarea Limba şi literatura română , anul II la Centrul Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Scriu poezii încă de mic copil. Acum am 20 de ani. Vă trimit câteva dintre creaţiile mele poetice cu speranţa că le veţi publica în paginile acestei reviste minunate” – Eşti şi tu pe un drum bun, dar dintre ce ne-ai trimis nu prea avem ce alege. Îţi voi cita totuşi un text, „Definiţia visului”, doar pentru a-ţi atrage atenţia asupra unor repetiţii supărătoare: „Florile gândului le-am udat cu psalmii lui David/ şi au înflorit veşnic în trupul soarelui/ ce se izbeşte de imensitatea văzduhului./ De atunci am văzut cerul cum lăcrima/ pe faţa sacră a melancoliei…/ şi tot ce-am cules din bogăţia naturii,/ azi am făcut iubire de stele./ Apoi am săpat cu unchiile de crom/ în ţărâna pietroasă,/ de unde am scos visele dulci

şi le-am înşirat pe bolta cerească…/ Iar când mă apucă plictiseala îmi cresc aripi de dor/ şi-mi iau zborul înspre văzduh/ de unde îmi aleg vise perfecte/ şi uit să mai trăiesc”. Credem că ţi-ai dat seama despre ce repetiţii vorbim: florile gândului, trupul soarelui, imensitatea văzduhului, faţa melancoliei, bogăţia naturii etc. Mai trimite şi alte texte, aceste prime observaţii (ar mai fi şi altele) nu trebuie să te demobilizeze. Talent ai, acest lucru e important, dar din ce ne-ai trimis (un adevărat volum) nu am găsit ceva publicabil pentru o antologie a rubricii noastre.

Curierul de ambe sexe este al cititorilor care doresc să se afirme în literatură. Cei care au îndrăzneala să ne convingă că au ceva de spus, cu talent pentru asta, trebuie să ne trimită cîteva texte (poezie, proză, teatru, eseu critic), scrise citeţ, lizibil, cu respectarea normelor gramaticale clasice, pe suport de hîrtie sau electronic (obligatoriu cu diactritice – TEXTELE FĂRĂ DIACRITICE NU SE PUBLICĂ!), scrise în programul Word şi salvate în RTF sau TXT, şi să aştepte un răspuns, care nu va întîrzia foarte mult. Ne interesează şi cîteva date despre autor. Cei ale căror texte ne vor convinge prin originalitate, concizie şi, mai ales, talent literar, vor intra în atenţia noastră, promovîndu-i cu texte la „Antologia curierului”, cu grupaje de poezii sau la rubrica de „Debut”. Textele se pot trimite pe adresa poştală, la sediul redacţiei, sau pe două e-mail-uri nicu_sava@yahoo.com sau convlit@mail.dntis.ro. Toate scrisorile îşi vor afla răspuns doar în paginile revistei.

 

 

 

Revista indexata EBSCO