Oct 31, 2013

Posted by in MOZAIC

Ioana Costa – Triunghiul românesc

ioana costaGheorghe Jernovei, Filologia română la Universitatea din Cernăuţi. File de istorie: 1875-2010. Volumul II. 1919-1940, Seria de ediţii „Pro Historia”, Universitatea Naţională din Cernăuţi, 2013.

De douăzeci şi trei de ani există un triunghi românesc al ştiinţelor limbajului: universitari şi cercetători din Suceava, Cernăuţi şi Chişinău, împreună cu confraţi de-ai lor din alte oraşe şi ţări, se întîlnesc din doi în doi ani. De zece ani, colocviul poartă numele lui Eugeniu Coşeriu, cel care participase în 2001 pentru ultima dată la acest eveniment al lumii filologice. Organizat anul acesta de Catedra de filologie română şi clasică a universităţii „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, colocviul – aflat la a douăsprezecea ediţie – a dus mai departe tradiţia, a păstrat bunul renume şi a fost, nu mai puţin, prilejul unor emoţionante întîlniri: cu lingvişti din spaţiul definit de cele trei oraşe şi cu miraculosul Cernăuţi. Aşezare care îşi poartă cu demnitate şi mîndrie istoria, oricît de apăsătoare ar fi fost ea, Cernăuţi este locul în care nu poţi să nu te laşi cuprins emoţie.

Universitatea este intimidantă şi caldă: inclusă în patrimoniul UNESCO, cuprinde între zidurile ei de cărămidă roşcată studenţi cuviincioşi, profesori devotaţi, musafiri care vin şi revin. Printre organizatorii colocviului se numărase şeful Catedrei de filologie română şi clasică,  profesorul Gheorghe Jernovei, care a rămas însă doar în spirit alături de cei ce s-au întîlnit în această toamnă la Cernăuţi. Volumul pe care îl pregătise, al doilea tom din Filologia română la Universitatea din Cernăuţi, a fost lansat la încheierea lucrărilor, într-o afectuoasă comemorare. Dedicaţia care stă pe prima pagină, deasupra Coloanei lui Brâncuşi, este simplă şi mişcătoare: „Universităţii din Cernăuţi şi generaţiilor de români pentru care ea este întotdeauna ALMA MATER”.

 

 

Bucureşti, octombrie 2013

 

Revista indexata EBSCO