Aug 15, 2013

Posted by in ARTE

Bogdan ULMU – Un bucovinean ludic: Cezar Straton

BOGDAN_ULMUCartea pe care abia am terminat-o (de citit!) este greu încadrabilă în chingile genurilor si subspeciilor literare: ar fi un chisnovat dictionar, dar cu luciri de eseu; documentată lucrare stiintifică, dar si antologie de glume; ar putea părea tentativă de memorialistică, cu clarificări etimologice. Volumele greu încadrabile însă au un farmec aparte, si nici cea de fată nu face exceptie.

Aflăm din cuvîntul înainte al autorului că ea s-a vrut, initial, Dictionar politic alternativ; varianta finală însă nu-i doar politică: ea pare o continuatoare a Dictionarului de idei primite (Flaubert), Dictionarul diavolului al lui Bierce, Dictionarul onomastic semnat de M.H. Simionescu si chiar apropiat de o carte de-a mea, Dictionar neserios de personaje serioase (Cezar Straton îmi face chiar cinstea să mă citeze aici, de cîteva ori); în fisaAdonis ridică o interogatie pe care am pus-o si eu (de ce afrodisiac? Era logic… adonisiac!).

Sub o pojghită hazoasă, între puseuri de „mistocăreală si vagabonteală” (cum se autoironizează scriitorul) găsim discutii serioase, cu alonjă culturală; sunt citati, cu noimă, I.L. Caragiale, Umberto Ecco, Celine, L. Durell, Oscar Wilde, Vincent Perez, Pliniu, Marc Aureliu, Kundera, chiar… Monica Bellucci; si nu am numit nici 5% din autorii adusi în sprijinul ideilor bucovineanului nostru!

De asemenea, găsim în interdisciplinarul op si (re)amintirea unor etimologii interesante – cîteva exemple: bere, bigotism, boicot, biliard, cancan – fisă amplă, aducătoare de noutăti!, Capsa, Ceausescu, zero s.a.

Tactica lui Straton, repet, devine ametitoare, dacă nu ai exercitiul ludicului: te trimite dintr-o zonă, într-alta a abordării (cînd gravă, cînd ironică, pigmentată cu mici referiri la sexualitate, erudită, dar si sarcastică, cu inserarea unor anecdote, dar si cu atitudini intransigente, cînd crede că este cazul – vezi rîndurile nimicitoare adresate unor reprezentanti ai Bisericii). Umorul savuros, însă, este firul rosu pe care se însiră definitiile (un exemplu: după ce scrie despre bile, îsi cere scuze că nu e bine documentat, dar e vina lipsei de educatie sexuală în scoli, în anii 70; alt exemplu: bisexualii, ca si politicienii, dezamăgesc ambele tabere s.a.m.d.).

 

E dificil să alegi, din sutele de definitii ale insolitului dictionar, doar cîteva, elocvente pentru stilul lui Cezar Straton; aleg spre edificare cîteva fise inspirat/laconice: ADULT – stadiu matur în care omul primeste dreptul de-a debita tembelisme; ADULTER – cel perfect durează putin timp; AJUTOR (umanitar) – cadou plătit de săracii tărilor bogate, oferit bogatilor tărilor sărace; ALEGĂTORI – seamănă cu femeile nefericite: li se face curte, li se promite luna de pe cer si după ce spun da!, li se pun coarne, timp de patru ani; BĂSESCU – un adevărat Bruce Willis (hard to kill) al României; BIGAMIE – fiecare bărbat iubeste două femei: una care este rodul imaginatiei sale, iar cealaltă… nu s-a născut, încă; BANCĂ – institutie care îti oferă un împrumut doar în măsura în care poti dovedi că nu ai nevoie de acel împrumut; MASOCHISM – Doamne, ce vremuri fericite au fost! eram atît de nefericită!…

Asemeni lui Magritte (care-n celebrul său tablou afirma: pipa nu-i pipe!), si autorul nostru clamează: nici dictionarul acesta nu-i dictionar. Nu contează ce e: important e că se citeste cu plăcere si folos, fiind o carte originală.

 

Revista indexata EBSCO