Dec 20, 2018

Posted by in Varia

N.SAVA – Curier de ambe sexe

„Nu mai sunt la vârsta tinereții dar sentimentele rămân aceleași de acum 20 de ani. Soția mea, care îmi citește tot ce scriu și mă încurajează atunci când e cazul, m-a îndemnat să vă trimit cîteva din aceste încercări poetice. Am mai publicat versuri pe câteva adrese și reviste de pe internet și au fost apreciate. M-aș bucura dacă le veți citi și îmi veți da un răspuns în privința calității lor. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și succes în tot ceea ce faceți pe tărâmul literaturii române. Dragoș Simion, București” – Domnule Simion, faptul că aveți un hobby atât de nobil precum scrisul e de apreciat. Problema apare atunci când vreți să publicați și în reviste literare profesioniste încercările dvs. poetice, texte care, după cum afirmați, își află un spațiu confortabil pe internet. Din cele vreo 20 de texte trimise am ales doar o strofă destul de edificatoare pentru nivelul liric la care sunteți: „Țara mea se înalță în zbor/ sub falduri de tricolor/ iar noi muncim cu spor/ pentru ea, pentru popor”. Textul poartă titlul „Centenar”. Vă dorim o toamnă frumoasă cu lecturi cât mai plăcute.

 

„Mă numesc, Alina Andreea Dobre, m-am născut în Câmpulung Muscel, un oraş liniştit şi plin de istorie. Am descoperit pasiunea pentru pictură încă din fragedă copilărie, dar abia în clasa a-VII-a am realizat că eram înzestrată cu talentul de a reproduce  ceea ce vedeam, deşi de cele mai multe ori voiam să-mi las imaginaţia să zboare pe culmi cât mai îndepărtate, să închid ochii, iar ce îmi imaginam să aştern pe pânză.  Leonardo da Vinci spunea: „Pictura este poezie care se observă mai degrabă decât se simte, iar poezia este pictură care se simte mai degrabă decât se observă”. De aceea m-am hotărât să pictez un tablou căruia să-i dedic o poezie. Acum la vârsta de 24 de ani am aceeaşi admiraţie pentru valorile estetice şi pot spune că îmi simt spiritul hrănit, doar admirând capodoperele marilor pictori, pentru că eu nu sunt pictoriţă, sunt numai o simplă iubitoare de artă” –  Alina, nobilă este pasiunea ta pentru pictură cum nobilă e și cea pentru poezie. Îți reproduc integral primul text din cele două trimise, cel intitulat „Vulturul”, deși nu pare a fi o izbândă lirică deosebită: „Din ale nevăzutelor înălţimi pline de văzduhuri grele,/ Pe culmile crestate ale munţilor neînduplecaţi de vreme,/ Din ale bolţilor albastre neştiute taine,/ Sub o stea a biruinţei ce-l ridică peste ape,/ Stă straja cerurilor înalte / Cu aripi viguroase şi pene aurite/ Un mândru răpitor cu gheare ascuţite,/ Cu ochiul glacial ce-n soare îi sclipeşte,/ Cu al său ager cioc ce totul prapădeşte.” – Te mai așteptăm pe la noi. Dar numai după lecturi serioase din poezia lumii de la Homer încoace, sau măcar de la Eminescu încoace.

 

Irina Necula din Rădăuți ne somează: „Am trimis versuri la mai multe reviste dar fără succes. Aș dori să-mi răspundeți dacă la revista „Convorbiri literare” publicați poezii și de la începători, deoarece doresc să vă trimit săptămâna viitoare un mail, în ataș, cîteva din poeziile mele” – Irina, bați la o ușă deschisă. „Curierul de ambe sexe”, prin care îți răspundem acum, chiar cu acest lucru se ocupă. Dacă textele tale vor fi publicabile își vor găsi loc în spațiul dedicat tinerilor începători. Te așteptăm cu un grupajul de texte promis. Dar nu ne trimite mai mult de 5-6 pagini. Nu e nevoie să citim un volum pentru a ne da seama dacă ai talent ori ba.

 

„Bună ziua. Numele meu este Angelica Burcea, am 23 de ani, iar de profesie sunt educatoare și psiholog experiențial. Am publicat diverse articole în revistele din domeniul psihologiei și am decis să trimit către dumneavoastră poeziile atașate. Sunt scrise cu ajutorul conceptelor din domeniul meu.

În speranța că le considerați “valoroase” ca texte, aștept un răspuns, de orice natură, din partea dvs. Mulțumesc! Cu stimă, Angelica Burcea. „ – Angela, din cele 16 strofe ale textului intitulat generic dar deloc inspirat „Sinele autentic sugrumat” nu am reușit să înțeleg mare lucru. Cât despre fiorul poetic așteptat… Citez primele 6 strofe: 1. Mintea mea vorbește mai tare decât mine/ Și mie mi-e dor tare să fiu printre cuvinte./ Dar oare unde m-ai lăsat/ Tu minte zăpăcită tare?/ Nu-mi spune că iar m-ai abandonat/ Pe mine sinele adevărat? 2. Iar ai uitat să mă verbalizezi,/ Iar ai uitat să mă socotești de drept,/ Sau poate așa ți-e mai comod din fire,/ Să te prezinți mereu un altfel și nu cu mine. 3. O! Bună, dragă,/ Ți-aș pune în haine palma mea/ Și ți-aș cânta cu inimă și brațe,/ Profund suspin să curg-acum/ Din mers și scârțâit de toace. 4. Să pice lin, argumentat,/ Ideile prin tine,/ Să curgă rar și apăsat,/ Emoțiile din mine. 5. Ș-aș vrea să pot goli de tot/ Mișcarea ce mi-e vie în piept/ Și gândurile umflate,/ Pline, palide uscate,/ Ce-atârnă de un „nu pot”. 6. Nu pot să spun că-i gol în vise,/ Că n-am țigară să consum/ Flăcări să tot stea aprinse,/ Dorințele cu alt volum…” – Nu, Angela, nu ai avut o clipă de inspirație cînd ai pus tocul pe hîrtie sau degetul pe tasta calculatorului. Textele citate (ca și celelalte trimise sub același titlu) sînt departe de poezie. Totul sună a „scîrțîit de toace”, vorba ta.

 

De la Dumitru Băluță (nu știm de unde pentru că nu ne-a ataşat şi o scrisorică cu cîteva date personale) primim un substanțial grupaj de poeme care îl recomandă a fi un real talent liric. Îi vom oferi, cu bucurie, o viitoare antologie a „Curierului”.

 

Curierul de ambe sexe este al cititorilor care doresc să se afirme în literatură. Cei care au îndrăzneala să ne convingă că au ceva de spus, cu talent pentru asta, trebuie să ne trimită cîteva texte (poezie, proză, teatru, eseu critic), scrise citeţ, lizibil, cu respectarea normelor gramaticale clasice, pe suport de hîrtie sau electronic (obligatoriu cu diacritice –  TEXTELE FĂRĂ DIACRITICE NU SE PUBLICĂ!)  şi să aştepte un răspuns, care nu va întîrzia foarte mult. Ne interesează şi cîteva date despre autor. Cei ale căror texte ne vor convinge prin originalitate, concizie şi, mai ales, talent literar, vor intra în atenţia noastră, promovîndu-i la „Antologia curierului”. Manuscrisele se pot trimite pe adresa poştală, la sediul redacţiei, sau pe două e-mail-uri, nicu_sava@yahoo.com sau  convlit@mail.dntis.ro. Toate scrisorile îşi vor afla răspuns doar în paginile revistei. 

 

Antologia curierului: CRISTINA URSU 

 

Sărutul

 

sărutul ăsta e secunda care a venit din apusul lumii, e felul în care aș dori să
mă culc pe ape spre far, e fragmentul clipei albastre în noapte; sărutul
ăsta îmi zdrobește celulele, îmi desface pupilele, mă-nnebunește până la
fisurile anilor care trec chiar aici lângă noi, lângă far; sărutul
ăsta al mrejelor îmi răscolește marea, mă face-un val ce scufundă
orașul, învârtindu-se în aripa stângă a lunii; îmi trezește simțurile, imprimă
milenii pe clipă, se tipărește în zori, se condamnă, nebuloasă a ochilor noștri de apă
sărutul ăsta e sărutul tuturor descendenților, străbunilor, nepoților, urmașilor
e anul-lumină cambrat peste noi ca un arc suav, răcoritor ca o briză peste-amurg
mi-au amorțit pașii și ochii, mi s-a oprit inima, mi-a picat cerul în ochii tăi,
sărutul ăsta e minunea pe care-o așteaptă creștinii, e salvarea ce vine peste
noi ca un gând, e speranța ce pâlpâie

 

amiază

 

vântul e o priză-n rostire, numărătoare de gânduri în aer, vântul – o nuanță

perfectă de bleumarin, aristocrație de tenuri, stol de meandre calde

mă alintă când trec pe stradă buimac, îmi mângâie bărbia, îmi ordonă să

mi-o proptesc pe tejgheaua ei, pe tâmpla ei, mă-ndeamnă suflându-mi

paltonul să-i dau bună ziua-n amiază; vântul e insistentă ființă, o boare largă

cât gura-n suflare, o clipă în pârg; se-așază pe bancă, se zgâiește la mine, la

pantof, se uită la dunga nădragilor, la nasturele de la gât care-mi stoarce cuvintele,

aerul, clipa, curajul, flerul; mă plesnește-n depărtare, vântul mă-mpinge, bumbul

se-nvârte la gâtu-mi și sare, sare ca un titirez, ca o dragoste; plesnește-n

galantar, intră nepoftit, desface carpeta, înghite draperiile, pisează clienții,

nasturele pică-n cafeaua de pe tejghea, în tâmpla ei când se uită, în

gura ei care tace

Revista indexata EBSCO